Róma (1.nap)

Róma mindig is a kedvencem volt és az is marad. Ez már csak ilyen. Ezúttal 1,5 nap jutott Rómára ebben a rövid vakációban. Azonban a viszonylag kevés idő ellenére mindent megmutattam Andrásnak, amit Rómában első alkalommal látni kell. Hogy őt is elbűvölje a város úgy, ahogy engem is elbűvölt anno. :) Jelentem, a terv sikerült, Andrást is rabul ejtette Róma. :)

Első utunk a Vatikánhoz vezetett. Itt felmentünk a Szent Péter Bazilika kupolájába, megmásztuk az 551 lépcsőfokot és cserébe csodálatos kilátás nyílt a városra. Innen nagyon szépen rálátni a Vatikáni kertekre is, ami a nagyközönség számára nem látogatható. Megcsodáltuk a várost minden irányból, majd lassan lementünk a Bazilikába is.
Időközben, mióta én utoljára 2007-ben jártam Rómában, felhozták II. János Pál pápa koporsóját a szentek közé. (Régen a Bazilika alatti “pincében” volt ő is) Hatalmas a Bazilika, benne rengeteg turista.

IMG_2302

IMG_2309

IMG_2315

IMG_2318

IMG_2338

IMG_2342

IMG_2343

IMG_2352

Innen az Angyalvárhoz mentünk, amit egy Titkos folyosó össze is köt a Vatikánnal. (egy nagy kőfalban van az átjáró). Régen, ha veszély leselkedett, akkor a pápák ezen keresztül menekültek az Angyalvárba. Az Angyalvárban nagyon szép régi termeket lehet megcsodálni, na meg a tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Szent Péter Bazilikára.

IMG_2361

IMG_2369

Utunk innen a Spanyol lépcsőhöz vezetett, majd a Trevi-kút felé vettük az irányt. :) A Trevi-kútba bedobtam a Nápolyban talált 5 centest, hogy biztos, ami biztos visszatérjek még Rómába. :)

IMG_2375

IMG_2383

Ezután szűk kis utcákon át a II. Viktor Emánuel Emlékműhöz mentünk, ahol egy újdonság fogadott engem is. Az Emlékműnél építettek egy liftet, ahol 7 EUR-ért fel lehet menni egészen magasra, az emlékmű tetejére, és innen teljes panorámájában láthatjuk a Colosseumot és a Forum Romanumot is. Nagyon tetszett! :)

IMG_2394

IMG_2395

IMG_2409

A Fórum Romanumnál már belépőt szednek- anno, 2007-ben ez még nem volt- viszont cserében komplett jegy érvényes a Palatinusra, a Colosseumra és a Forum Romanumra is. (12 EUR/ fő). Csak egy jó tanács: úgy érdemes ide érkezni, hogy még délután meg tudja az ember nézni a Forum Romanumot és a Palatinust (mindkettő 19:15-ig van nyitva), és másnap ezzel a jeggyel, sorbanállás nélkül be lehet menni a Colosseumba. (Anno mi kb.1 órát álltunk sorba).

IMG_2438

IMG_2433

IMG_2417

 

Leave a comment