Környezetvédelem

Már régóta formálódik bennem egy poszt a környezetvédelemről…

Costa Rica óta teljesen átformálódott bennem minden. Costa Ricában láttuk a tengerparton, hogy a tenger nap mint nap micsoda szemetet dob ki magából. Ott volt az a gyönyörű sziget és a partja élvezhetetlen a sok szemét miatt. És nem azért volt szemetes, mert a helyiek eldobálják a szemetet… Nem, hanem mert ez mind a tengerből kerül ki a partra. Takaríthatnak a helyiek nap mint nap, de mindig újabb és újabb szemét érkezik. Nagyon-nagyon megdöbbentő és elgondolkodtató…

A természet nem a vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk.

(Oscar Wilde)

a szemét, amit a tenger kidob a partra

DSCF6444

Parányi emberek vagyunk a Földön, mégis rettentő sokat tehetünk mi magunk is a környezetünkért.

Néhány tipp, amivel mi is hozzájárulhatunk a bolygónk védelméhez:

– Gyűjtsd szelektíven a szemetet. Ahányféleképpen csak tudod, annyiféleképpen gyűjtsd! (Mióta mi szelektíven gyűjtjük a szemetet, heti 1 (!) kis méretű zacskó -mint egy Tescos bevásárló táska- szemetünk van! Még komposztálni nem kezdtünk el, de ami késik nem múlik. Ha ezt is bevezetjük, akkor szerintem heti fél zacskó szemetünk lesz a kukába! :)

– Ne vásárolj dobozos üdítőket. Egyrészt tele vannak cukorral, másrészt gondolj csak bele, hogy mennyi szemetet termelsz ezáltal is.

– Próbáld meg kiküszöbölni a mindenféle zacskós bolti termék vásárlását. Előre gyártott kekszek, csokik helyett készíts otthon desszertet, amit kis dobozban el tudsz vinni a munkahelyre. Annyi jó kis egyszerű recept van, ami pikk-pakk megvalósítható és kíméled vele a környezetet

– Vásárláskor vigyél magaddal kis neylonzacskókat, és abba tedd a zöldséget, gyümölcsöt. Egy zacskó számtalanszor újrahasznosítható, és máris milyen sokat tettél a környezetvédelemért.

– Értelemszerűen legyen nálad bevásárló táska, ne vegyél mindig újabb és újabb zacskókat a boltban.

– Minél többet gyalogolj, járj biciklivel, tömegközlekedéssel autózás helyett.

Ez csak pár ötlet. Értelemszerűen a lista tovább bővíthető.

Azonban tényleg nagyon fontos egyéni szinten elkezdeni ezeket a dolgokat, mert ha mindig mindenki a másikra vár, akkor soha nem lesz semmi változás. Hiszem, s tudom, hogy ahogy az egyes emberek elkezdenek tudatosabbak lenni ezen a téren is, akkor ez a sok kis megváltozott csoport idővel egyre nagyobb lesz, mert mindenkinek van egy-egy barátja, családja és ha ők látják, hogy mi erre már figyelünk, egy idő után ők is figyelni fognak rá.

András nálunk roppantul büszke arra, hogy csak heti 1 zacskó szemetünk van! :)

A Föld nem az emberé, ő csak egy parányi része. Nem ő szőtte az élet szövetét, ő csak egy szál benne, hiszen mind ugyanazt a levegőt szívjuk. A buja zöld erdőből felszálló köd, a sziklás hegységről érkező frissítő fuvallat, a hűsítő eső után a levegő illata a növényeké, az emberé, az állatoké is. Az ember nem fogja fel, hogy amit a Föld ellen elkövet, azt végső soron önmaga ellen követi el. Márpedig ha a természetet tönkreteszi, az állatok elmenekülnek vagy elpusztulnak, és bár egyedül fogja uralni a világot, végül magára marad, és ő is el fog tűnni a Föld színéről.

(Egyesült állatok című film)

2 thoughts on “Környezetvédelem

  1. Nagyon szepen osszefoglaltad! Es tenyleg minden egyes ut is radobbent arra, hogy a Fold mennyire az ember resze is, amire ugyanugy kell figyelnunk es vigyaznunk, akarcsak sajat testunkre, hiszen egymasra hatassal vagyunk. Ha nem vigyazunk a Foldre, az kihat eletunk es egeszsegunk minosegere is. Ha harmoniaban, boldogsagban es gondoskodasban szeretnenk elni, akkor azt kell kifele is sugaroznunk es tennunk erte. Az erdok, az allatok, a levego, a viz es fold ‘egeszsege’ kozvetlenul hatarozza meg sajat egeszsegunket es eletminosegunket is. Jo, hogy leirtad ezt is! Es nagyon buszkek lehettek a heti egy zacsko szemetre!!

    • Igen, pontosan!
      Minden, mindennel összefügg és csak mi tudunk változtatni a dolgokon, a hozzáállásunkon.
      Elég csak a tengerekre gondolni, hogy sajnos ma már milyen piszkosak. :( És ez olyan szomorú.

      Nagyon büszkék vagyunk a heti 1 zacskó szemétre. :) Mondjuk szelektívbe is két hét alatt jön össze 1-1 táska műanyag és papír hulladék. Az sem rossz arány.

Leave a comment